Amorgos

Det är morgon på Amorgos...


Nedifrån bageriet, det som ligger alldeles runt hörnet där jag bor, hörs  männens hetsiga diskussioner.

Där samlas de varje morgon innan de börjar sin dag. Eller vad vet väl förresten jag, kanske avslutar någon av dem där sin natt?

Rösterna stiger upp genom den vitkalkade gränden. De klättrar upp för min husvägg, letar sig över räcket på min balkong och in genom det öppna fönstret. 

Jag ligger kvar i min säng en stund och undrar vad som avhandlas så intensivt denna morgon.

Till slut kliver jag upp och går ned till bageriet.

Där inne doftar det gott av nymalda kaffebönor och färsk bougatsa. Jag får min dubbla espresso av  Elias och går ut på terrassen.

Männen pratar nu mer lågmält med varandra .

"Kalimera" hälsar vi artigt innan jag slår mig ned vid ett av de lediga borden.

Jag tycker om att sitta där och se byn vakna.

Lite längre nedför gatan sopas det. Damm och rosa blommor yr först upp och runt i en virvelvind för att sedan prydligt samlas ihop på en gammal rostig skyffel utan skaft.

Någonstans långt borta skäller en hund och uppifrån gränden intill hörs lågmälda jazziga toner bli till någons morgonmusik. 

Havet som kantar hamnpromenaden krusar sig för solen.

Det fångar strålarna som glittrande och guppande fastnar kvar på ytan.

Jag tar en klunk till av mitt kaffe och blickar ut över bukten. På andra sidan solglittret lockar den gyllengula stranden .

Plötsligt höjs röster nedifrån hamnen och det rasslar från rostiga kedjor som slängs upp på land. En gisten gammal pråm - inbogserad av en betydligt yngre förmåga - kämpar under stort jämmer för att angöra kaj.

De äldre gentlemännen reser sig en efter en och går vidare, var och en för att fortsätta sin dag.

Jag vänder ansiktet mot solen. 

Det är morgon på Amorgos och sakta stiger solen över berget. 


Vackra amorgos!


Snabbguide 


Amorgos

Drottningen bland grekiska öar

Amorgos är själva sinnebilden av en grekisk ö. Byarna består av vitkalkade hus med blå tak och fönsterluckor. Några av dem klättrar längsmed bergssidorna i öns vilda natur och andra ligger i frodiga dalgångar invid havet.

Det vilar något särskilt över Amorgos. 

Naturen är slående vacker. Bergig och vild. Mjuk och böljande.

 Kargt fostrande och ömt smekande på en och samma gång.

Men så är det något mer, det där speciella med Amorgos. Det som är så svårt att beskriva.

Jag gör, trots det, ett försök utifrån min ytterst o-empiriska och subjektiva uppfattning. Varje ö utstrålar sin alldeles egna och speciella energi och Amorgos energi är väldigt stark. (Det sistnämnda tror jag de flesta som varit på Amorgos håller med om - till och med de som normalt sett inte tror på mitt svammel om öarnas olika energier.) 

Många är de som rest hit och samtidigt gjort en resa i sig själva. Det är en ö som påverkar.

Stränder för alla smaker finns.

Amorgos är en ö för både upptäckaren, den äventyrslystne, den rastlöse och för strandfantasten. 

Många hävdar att Amorgos Chora är den vackraste choran i kykladerna. Jag personligen, vågar drista mig till att säga att det är den vackraste choran i hela Grekland - åtminstone av de jag sett och det har vid det här laget hunnit bli ganska många.

Buss finns och den tar dig mellan öns byar, stränder och sevärdheter under säsong. Den startar sina rutter i början av Maj, de utökas under högsäsong för att sedan bli mer sparsamma från mitten av September fram till en kort bit in i Oktober om det finns många turister kvar på ön.

Så klart kan du även hyra bil, moped och fyrhjuling.

Gillar du att vandra så är detta ett av Greklands absolut bästa resmål. Väl utmärkta åsnestigar leder dig genom ett landskap som doftar av vildtimjan och oregano samtidigt som du kan beundra utsikten över det stora blå och lyssna på cikadornas spelande i buskarna. Läs mer om några av Amorgos alla fantastiska vandringar här.

Du kan inte nämna Amorgos utan att också nämna kultrullen "Det Stora Blå" (1988) av den franske regissören Luc Besson. Flera scener spelades in på ön och satte den på turistkartan en gång för alla. Plötsligt vällde det in fransmän och strax därefter kom resten av oss.

Innan dess var ön - i princip - okänd för omvärlden. Det är fortfarande en genuint grekisk ö som hittills lyckats behålla sin alldeles egna karaktär och byarna har fortfarande en behaglig "laid back" atmosfär. 

Du kan heller inte nämna Amorgos utan att nämna det "hängande" klostret, Panagia Hozoviotissa som stoltserar högt över havet längsmed en bergsvägg och med en fantastisk utsikt från klostergården. Du kan läsa mer om klostret och dess historia längre ned på denna sida. 

Som pricken över i så omges hela ön av ett kristallklart vatten som skiftar från klarblått till turkost.

Det är mycket lätt att förstå hur Luc Besson kom på att kalla det som så småningom blev en riktig kultrulle, för "Det Stora Blå". 


Chora - drottningens krona

Om Amorgos är drottningen av grekiska öar så är Amorgos Chora drottningens krona. 
Kykladernas vackraste (troligtvis Greklands vackraste) chora. Det är en by som byggdes redan under medeltiden. Högt upp - närmare bestämt 400 meter över havet - för att inte synas för eventuella angripare, tronar hon som ett smycke ganska precis mitt på ön. De vitkalkade husen kantar de trånga gränderna som fått tak av prunkande röd eller rosa bougainvilla. 

Allt går i öns karaktäristiska, kykladiska stil. Gränderna i den lilla byn kommer att leda dig mellan de vitkalkade husen, små kyrkor, flera torg, caféer, restauranger och någon enstaka hantverksbutik här och där. Allt för att du till slut ska upptäcka att du så småningom är tillbaks på samma plats som du startade, för här är det lätt att gå vilse. Chora är helt bilfri men parkering finns på var sida om byn. 
Ett och annat pensionat finns också här. Jag har bott på ett av dem (mer om detta nedan).  


Sevärdheter i chora

Som om inte Chora i sig självt räckte till som sevärdhet så finns här bland annat ett kastro (byggt år 1207 under den Venetianska perioden) ett arkeologiskt museum, ett folkloremuseum och mängder med små kyrkor och kapell. Den äldsta kyrkan "Kyria Leousa" (ladyn av nåd) finns uppe i klippan där kastro är byggt. Och så  finns här min favorit, Väderkvarnarna. Juvelerna i drottningens krona. De har vakat över sin by i mer än 300 år och utsikten från bergskammen där de står är oändlig då du vänder dig mot det stora blå. 

Du kan läsa mer om väderkvarnarna, klostret och Choras många sevärdheter här.


Restauranger & caféer

Jag gillar alla caféer och de restauranger jag varit på uppe i Chora men ska jag nämna några specifikt så är Yazzmin ett mysigt ställe med god mat. Hela stället andas harmoni så slå dig ned och bli harmonisk på deras terrass. De har bland annat många mycket goda vegetariska och veganska rätter samt både grekiskt och arabiskt kaffe.
Tranzi sto Raki är en annan restaurang jag gillar mycket. Rekommenderar dig att testa deras marinerade ansjovis till en Ouzo. Mycket gott. Ligger i en av Choras huvudgränder. Och sist men inte minst, det mysiga caféet Kath Odón som ligger på torget längst bort. Prova deras valnötspaj eller apelsinkaka. Mumma!

Chora är full av vackra gränder och torg


Stränder nära chora

Eftersom Chora ligger ganska precis mitt på ön, så finns det av förklarliga skäl inga stränder precis intill men Agia Anna ligger nära och du kan även ta buss eller vandra till stränderna i Katapola. 

Läs mer om Agia Anna och stränderna nära Chora här

Från min balkong på Panorama Hotell sträckte sig utsikten över nejden utanför Chora.
 Långt där nere kan man skymta havet.  

Boende i Chora

Jag har bott i Chora ett par nätter och jag rekommenderar dig att göra detsamma någon gång under din vistelse. Jag bodde på Panorama Studios som ligger nära busstorget. Ett bra boende. Rena, fina rum och studios. Tyst och lugnt. Chora är så litet så det går inte att bo "o-centralt" var du än väljer att bo.
En av dessa nätter stormade det rejält. Åskan dundrade och blixtarna for kors och tvärs över himlen. Mellan knallarna kunde jag höra hur fönsterluckorna slog mot väggen av blåsten och hur regnet piskade mot fönsterrutorna. Där utanför ven vinden...

Läs mer om min stormiga natt här


bussförbindelser Chora

Chora är anknytningspunkt för flera av busslinjerna på ön. Hit går buss från Katapola, Klostret, Agia Anna, Egiali, Kato Meria etc. Du byter buss i Chora till den destination du ska - såtillvida att din buss inte går direkt till destinationen förstås. Turtätheten varierar beroende på säsong. Efter det att turistsäsongen är slut kan det få lov att bli skolbussen ifall du har tur och om den går dit du ska. Taxi finns också. Du kan hyra bil i Katapola eller Egiali.


Byarna: Katapola, Rachidi, Xilokeratidi  

Katapola

Katapola har blivit till ett samlingsnamn för tre små byar. Dessa tre ligger alla kring en och samma bukt av havet och där den ena byn slutar tar den andra vid. Det är alltså lätt att röra sig emellan dem. Väljer du att bo här så är det bara att låta humöret för stunden avgöra vilken av de tre du vill spendera tid i. Men för ordningens skull så börjar vi med Katapola som hyser en av öns två hamnar. Här sjuder det av ö- liv. Hotellägare möter sina gäster vid färjan och det grekiska vardagslivet blandar sig likt grönsakerna i en grekisk sallad med turistens, för tillfället, mer drömska dito.

Det är på Katapolasidan du hittar de flesta pensionaten och du kan välja mellan att bo högt upp i gränderna, långt ned vid hamnen eller en bit bortanför den.

På kvällen stängs hamnen för biltrafik och det blir lugnare. 

Katapolas hamn. I bakgrunden ser du Rachidi

Det ligger en strand längst bort om du följer hamnpromenaden hela vägen förbi Eleni hotell. Den duger för ett snabbt dopp men det är inte typen av strand jag skulle välja att stanna flera timmar på. Vill du bada rekommenderar jag istället Maltezi beach som ligger en promenadsträcka eller badbåtsfärd bort. Läs mer om stränderna runt Katapola här.

Längs hamnen finns flera tavernor, ett gyrosställe, biluthyrning, tvätteri, bageri, biljettkontor,  livsmedelsbutik, järnaffär, bankomater, glasseria, caféer och pensionat. Katapola är en mycket trevlig ort att bo på. Det känns i jämförelse kanske lite mer "robust" och grekiskt vardagsnära (trots idyllen) än vad Egiali (som är mer av en utpräglad turistort) gör.

Det finns många vackra gränder ovanför hamnen

Går du upp i gränden ovanför konditoriet så når du så småningom Amorgos Botanical Park. Här inne kan du strosa runt, titta och dofta på  växter och örter. Eller så slår du dig ned i deras servering och köper någon av deras goda drinkar eller en smaskig grekkaffe.

Läs mer om Amorgos Botaniska Park här.

Amorgos har en egen flora och i parken får du bekanta dig närmare med den. Du kan också handla med dig ätbara souvenirer eller presenter hem.

Fortsätter du uppåt i de vitkalkade gränderna så möter du lugn och tystnad. Det enda som hörs är flugornas surrande och cikadornas spelande. 


Minoa 

Minoa är en av tre forntida byar som finns på Amorgos. De andra två är Vigla som ligger på en bergskam mitt emot byn Tholaria och  Arkesini, som ligger på den södra sidan. Minoa ligger ovanför Katapola på ett berg. Jag har inte ännu varit där (trots mina många resor till Amorgos) men Minoa måste helt enkelt bara nämnas. Särskilt om du är intresserad av arkeologi.

Läs mer om Minoa här.


Rachidi sett från Xilokeratidi 

Rachidi

Rachidi är den lilla by som ligger närmast Katapola. Efter den första  kurvan  från Katapola hittar du förresten busshållplatsen till höger inne på en parkering.

Rachidi består i stora drag av en stor och vacker kyrka vid namn Agios Georgios, en och annan taverna och några tvärgator med en hel del pensionat samt också förstås bostadshus. Jag rekommenderar att göra ett besök i kyrkan och ta en promenad längsmed Rachidis "huvudgata" (Att kalla den för huvudgata är nog att ta i. Det är ingen stor väg precis.) 


Xilokeratidi

Nu har du kommit till min favorit av de tre. Här ligger många små fiskebåtar i kulörta färger och guppar fridsamt. När färjetrafiken alltmer tog över i den större hamnen i Katapola så behövde fiskebåtarna en ny plats och det blev här. De passar dessutom väldigt bra in i Xilokeratidis övriga miljö.

Det är svårt att jämföra de tre små byarna längs Katapolas bukt. De är alla lite olika till "sinnet". Var och en är fin på sitt sätt. De fyller ju dessutom olika syften. Skulle man säga att Xilokeratidi har ett syfte, så skulle man med lite fantasi kunna säga att det är rekreation och återhämtning. För när jag tänker på Xilokeratidi så blir jag alldeles lugn och harmonisk i både kropp och knopp. Sitter du på någon av restaurangerna längst bort så kan du i princip doppa tårna i vattnet.

En grekisk kaffe  på Pigadi rekommenderas

Precis i svängen från Rachidi ligger Pigadi. Ett mysigt café/matställe med en stor trädgård där stolar och bord i glada färger är placerade. Pigadi är inte bara café utan även en minimarket med det du kan tänkas behöva för din dag. Jag brukar alltid inta mitt morgonkaffe här när jag bor i Katapola.

Utanför passerar människor på hamnpromenaden och bortanför dem glittrar bukten inbjudande.

Café Le Grand Bleu

I ett av husen intill hittar du café/bar "Le grand bleu". Går du in här så kan du se tidningsartiklar från tiden när kultrullen  "Det Stora Blå" spelades in på ön men även från det att regissören till filmen Luc Bessón, besökte baren. Förr brukade man visa filmen här varje kväll under turistsäsongen.
(Det finns tom  bybor som berättat hur de kunnat bedöma vad klockan var beroende på hur långt in i filmen man hunnit på Café Le Grand Bleu.)

Vid ett av mina besök på Moon Bar. Här sitter jag och skriver på vad som en dag skulle bli denna hemsida och blogg men vad det skulle bli av det hela visste jag inte då

Vidare längsmed kajen om du går ca 50 meter hittar du den klassiska Moonbar en bit upp. 
Ett mysigt ställe med en liten trädgård med bord och stolar. Att sitta här och se fullmånen en kväll i augusti är inte fy skam. Det kan jag lova.

Fortsätter du vidare kommer du snart till en radda tavernor och restauranger som har sina bord och stolar precis vid vattnet. Här är ett besök på Karamel något jag rekommenderar. Ett lite annorlunda ställe med härlig atmosfär. 

När jag tänker på Karamel så kan jag förnimma exakt den känsla som när jag satt där vid mitt senaste besök. Framför mig på bordet hade jag en tallrik med mezerätter. I bakgrunden spelades Leonard Cohen och i fjärran kom en liten fiskebåt puttrande. 

Jag drog stolen närmare kanten, satte mig här och viftade med tårna i vattnet ända tills dess att solen blev alltmer sömnig. Till slut gick den motvilligt och lade sig långt bort i horisonten. 


Följer du istället vägen förbi tavernorna längs bukten kommer du snart till en stor kyrka. Nedanför den finns en mycket vackert belägen kyrkogård. Det är en gravplats med utsikt. Jag fylls alltid av ödmjukhet när jag går förbi den och tänker på den kärlek och omsorg man har även om sina döda, då man placerat gravplatsen i ett så vackert läge.

Om grinden är öppen, gå in på kyrkoplanen, runda kyrkan och till höger ser du en trappa som tar dig till en liten grusstrand. Stranden heter Nekrofateio beach och är förvisso i sig är inte så märkvärdig men den ligger vackert med Katapolasidan snett mitt emot över bukten och trappan upp till kyrkan precis intill. Se bara till att gå hem i tid så grinden fortfarande är öppen när du ska därifrån.

Fortsätter du istället förbi kyrkogården och går längs vattnet så ser du den lilla kyrkan Aghios Panteleimon ute på udden rakt framför dig.  Vidare förbi udden finns en långsmal klapperstensstrand eller att kalla den för "strand" är nog en överdrift, "klapperstensremsa" är nog mer beskrivande. (Jag föredrar att lägga mig på klipporna nedanför Aghios Panteleimon om jag kommer för sol och bad, istället.)

Fortsätter du på den långsmala "klapperstensremsan" och sen vidare upp på berget, så kommer du så småningom till Maltezi beach som är en mycket fin sandstrand i vacker miljö. Om du inte vill bada så är denna väg ändå en mycket vacker promenadväg på lagomt avstånd från Xilokeratidi.

Klapperstensremsan efter Aghios Panteleimon. Lägg dig på klipporna nedanför det lilla kapellet istället.
Bild från promenad till Maltezi beach.


Stränder nära katapola

Förutom de redan nämnda så finns ett par stränder till. Den mest populära är definitivt Maltezi. Det är en fin sandstrand med en liten kantina, solstolar och parasoll (under högsäsong). Kantinan serverar drycker och enklare maträtter. Badbåt/vattentaxi (även den under säsong) går hit från Katapolas hamn. Den avgår dagligen varje halvtimme med start kl:10.00. Sista turen tillbaks från Maltezi till Katapola avgick sist jag kollade kl:19.00. Men kolla alltid detta noga innan ni åker. Tiderna kan ändras pga väder och vind etc etc. Det går även att gå hit från Xilokeratidi (se ovan) och promenaden tar ca 30-40 minuter.
Efter Maltezi stannar badbåten vid Plakes. 
Plakes är ett klippbad och ej barnvänligt då det blir djupt snabbt och god simförmåga krävs. Det finns inga faciliteter eller skugga där så ta med eget vatten.

Bystranden 

Det finns också två stränder längsmed Katapolabukten. Den ena har jag redan nämnt, den som ligger längst bort förbi Eleni på Katapolasidan. Den andra stranden är lite  längre och ligger längsmed Rachidi. Du ser den om du följer vägen som går längsmed bukten. Båda dessa stränder duger bra för ett morgon eller kvällsdopp men är kanske inte den typ av strand man stannar vid en längre stund.

Läs mer om stränderna i Katapola här


Bussförbindelser - katapola

Busshållplatsen ligger lite undanskymt på parkeringen i Rachidi.
Bussar hit går från Chora och det är alltså där du får byta buss om du tex kommer från Egiali eller den södra sidan av ön. Bussturerna går tätare i högsäsong och i mellansäsong mer sällan. Men du kan gå hit från Chora. Det är en ca 5 km lättvandrad vandring (lättast att hitta om du går från Chora till Katapola istället för motsatt riktning). Dessutom går du då nedför istället för uppför. Vilket kan ha sina fördelar ;)


Egiali

Egiali är den andra av Amorgos två hamnbyar och den av de två som är mest anpassad för turism. Byn ligger, precis som Katapola, i en stor dal omgiven av berg och hav. 

Här finns pensionat, hotell, tavernor, bankomater, bil och moppeuthyrning, två livsmedelsbutiker, ett par klädbutiker, en skoaffär (där jag f.ö köpte de bästa skor jag haft i min ägo), en tvättomat (som du hittar om du går upp i trappen bredvid taverna Asteria och fortsätter några meter till).  

Det som gör Egiali speciellt är dels den långa fina sandstranden mitt i byn och de små pittoreska bergsbyarna (Potamos, Tholaria och Langada) som alla ligger på gångavstånd från Egiali. 

Att gå längsmed stranden, låta blicken svepa ut över havet sen upp mot bergen och samtidigt känna doften från oregano och vildtimjan, hav och värme (jodå, värme doftar, det hävdar jag bestämt)  får mig alltid att känna ända in i själen att " nu är jag på Amorgos igen". 

Den fina strandpromenaden i Egiali

Bystranden är lång och består av fin, ljus sand. På den finns inga solstolar, bara gott om plats, vackra vyer och ljumma vindar. Vattnet är klart med fin sandbotten och det är relativt långgrunt så reser du med barn rekommenderar jag att du bor i Egiali. Längsmed stranden finns flera tavernor med god mat och mysig miljö. Några av dem har även solstolar utplacerade vid strandpromenaden.

En del av bystranden i Egiali

Om du vill variera dig så har du promenadavstånd till Levrossos och flera andra stränder eller så tar du bussen till Agios Pavlos beach. 

Läs mer om  Levrossos och stränderna i och intill Egiali här.

Levrossos är en jättefin strand med underbar sand

Ovanför Levrossos

DEn lilla BARPROMENADEN

Det finns minsann både en strandpromenad och en barpromenad i den lilla byn. Barpromenaden är förvisso inte ens en tjugondel så lång.

Sunset Boulevard ligger ovanför vägen till Chora och den gör sannerligen skäl för sitt namn. Att sitta här vid någon av barerna med en drink och se solen gå ned över havet med den lilla väderkvarnen som en siluett i förgrunden är en speciell upplevelse. Just den tiden spelar de dessutom stämningsfull musik på de två barerna och helheten med solen, havet och musiken ger en sinnesro som får även den mest stressade att varva ned.

Sunset boulevard gör skäl för namnet

På Sunset Boulevard ligger också Frou Frou med samma fina utsikt. De gör egen glass - som jag varmt kan rekommendera. Särskilt deras veganska chokladglass är något alldeles extra. (Jag har förresten en väninna som är så förtjust i deras glass så att hon gav sin bil  namnet Frou Frou men det är en annan historia.)
Egiali är inget partyställe med stora dunkande barer eller diskotek men skulle du vilja "svänga dina lurviga" frampå småtimmarna, så går det alldeles utmärkt att göra så på någon av  de små dansgolven i barerna på Sunset Boulevard.

Utsikten från Sunset Boulevard

Eller så går du till The Cue.

The Cue har med åren hunnit bli något av en "legendarisk institution" i Egiali. Många är de med grå tinningars charm (både bland ö-bor och turister) som får något nostalgiskt i blicken då de berättar om sina ungdomsminnen från "Cue" som det kallas i folkmun.
På dagen en beachbar/café/restaurang men det är vid midnatt som Cues verkliga själ kommer fram, det är nämligen då det förvandlas till Disco The Cue. Här kan du dansa nästan ända fram fram tills dess att solen går upp. The Cue hittar du till om du går längsmed stranden (näsan mot klippan) och fortsätter hela vägen tills du kommer till ett ställe med "sandgolv" på uteserveringen.

Så här vacker promenad får du om du ska gå till The Cue


restauranger/tavernor i egiali

Vad gäller restauranger så är alla bra. Det handlar mest om vilken typ av mat eller kanske utsikt, du känner för, för stunden. Vill du ha musikframträdanden till middagen så kolla in Amorgialis taverna nere vid hamnen. Där brukar de ha rebetikaframträdanden. En annan restaurang alldeles extra värd att nämna, är To Limani Tis Kyria Katinas. Kort och gott "Katinas" i folkmun. Det är en stor, traditionell taverna som i högsäsong även öppnar sin takterrass med fin utsikt över byn. Maten är god och traditionellt grekisk. Men på "Katinas" finns också något mer, det finns en stor kärlek, värme och omsorg. Stämningen blir familjär oavsett om du känner de andra matgästerna eller inte. Man kan säga att Katinas fungerar som ett slags nav i byn.

Känner du däremot  mer för pizza så har Asteria det bland mycket annat. Asteria ligger på terassen du ser från torget. Utöver de som ligger i själva byn finns det en mängd restauranger längsmed den vackra strandpromenaden. Här är inte dumt att sitta i solnedgången medan ouzon och bläckfisken slinker ned i ett huj! 

Katinas fina uteservering

Det finns en "hemlig trädgård" i Egiali (åtminstone kallar jag den så). Det är uteserveringen på Akropolis12. "Trädgården" syns inte riktigt från gränden utan ligger bakom en stenmur. Hög mysfaktor utlovas! 

Den "hemliga" trädgården. Acropolis 12.

falafel 

Uppe i gränden om du passerar Akropolis 12 ligger "Falafel". De har många spännande rätter från det internationella köket och ett stort utbud av goda veganska rätter som serveras i en mysig och avspänd atmosfär. Maten är dessutom väldigt god och priserna överkomliga.

Mysiga Falafel


Vandringar från egiali

Flera fina vandringar utgår från Egiali. Vill du bara ta en enkel promenad kan du gå upp till någon av byarna ovanför. (Faktum är att nästan alla vandringar i området sedan utgår/fortsätter från någon av byarna). Till Langada går det en fin åsnestig som du når om du går ut på bilvägen mot Langada. Stigen går inte att missa. Till Tholaria går det också att gå på en gammal stig men sist jag gick den var den ganska så övervuxen på sina ställen. Du kan förstås också gå längs bilvägen. Om du går efter mörkrets inbrott så se till att använda en ficklampa.
Vägen till Potamos är ganska så självklar. Du ser trappan upp till nedre och övre Potamos från Egiali. Det är bara att gå upp i den långa backen först och sen vidare. Du kan läsa mer om vandringarna från Egiali och på Amorgos här.

Åsnestigen (monopathi eller kalderimi på grekiska) till Langada


Boende

Det finns många bra och fina boenden i byn men mitt hjärta klappar extra för Apollon Hotell som ligger i centrala Egiali. Jag har bott där många och långa gånger och Spiros med familj gör allt för att du ska trivas under din vistelse.

Askas Pension är att rekommendera om du vill bo utanför byn men ändå på nära gångavstånd. 

Utsikten från Apollon Studios. Studios och ett rum finns att hyra bland annat på takterrassen (där bilden är tagen).


Bussförbindelser 

Buss går från Chora, Agios Pavlos, Tholaria, Langada, Klostret, Agia Anna och under absolut högsäsong finns även förbindelse med Mouros beach. Som överallt annars på Amorgos gäller att turerna är som tätast under högsäsong i mellansäsong går de till färre stränder och mer sällan. I lågsäsong inte alls.


Biluthyrning och taxi

Det finns flera firmor som hyr ut  bil/moped/fyrhjuling i Egiali. Taxi finns även det. Parkering finns.


DE VACKRA BYARNA OVANFÖR EGIALI

 Som tre pärlor på ett halsband kring drottningens hals hänger de, ovanför Egialis djupblå bukt.

Det är som om gudinnan på Amorgos suttit uppe i bergen och kastat ut en handfull sockerbitar: Först åt höger, sen åt vänster och så såg hon att det behövdes lite sockerbitar i mitten och skapade Langada..

Tholaria - busungen

Om du tittar upp i bergen snett ovanför stranden i Egiali, så ser du som ett kluster av vita hus och en slingrande bilväg. Det är Tholaria. En stig går hit från Egiali men sist jag gick den så var den ganska så övervuxen. Det går ju även bra att gå längs med bilvägen men går du när det är mörkt så ta med ficklampa eller använd lampan på din smartphone. En fin och lagom lätt stig att vandra på går mellan Langada och Tholaria - så börjar du med den ena byn kan du enkelt avsluta med den andra.

Tholaria för mig är lite som busungen av de tre byarna ovanför Egiali. Och mycket riktigt har någon (lite smått ironiskt får man förmoda) målat ett av de första trappstegen in till byn (om du kommer via vandringen från Langada) med orden "Welcome to the capital of madness". När jag sist gick där var hälften av det borttaget men har du tur kan du ana texten fortfarande.
I början av byn ligger en stor, vacker kyrka i klassisk kykladisk stil. Den heter Aghioi Anargiroi. Invid den ligger ett litet torg som angränsas av bland annat Kali Kardia. Kali Kardia betyder fritt översatt, "gott hjärta"  (kalí betyder egentligen bra eller ok) på grekiska. Bara namnet får en ju att vilja gå hit.

Det är ett klassiskt och urgrekiskt  kafeneio, så som de var förr i tiden. 

Torget utanför Kali Kardia 

Lite snett mitt emot Kali Kardia ligger ett bageri/konditori som serverar en mycket god baklava bland mycket annat. Här brukar vi "landa" efter våra vandringar från Langada.  Kommer du på morgonen är chansen att du får en rejäl bit färsk baklava som dryper av honung. Perfekt att inta med en "kafé Ellinikó" (det klassiska grekiska kaffet).

Mitt inne i Tholarias kärna hittar du taverna O Choreftis som på svenska betyder "dansaren" och denna taverna får sannerligen mina smaklökar att dansa av lycka. Det är en mycket traditionell taverna och de erbjuder inte bara god mat. Hyllorna inne i tavernan/butiken är belamrade med varor av vad du än kan tänkas behöva.
De serverar traditionell grekisk husmanskost och du kan välja direkt bland grytorna vad du vill äta för kvällen.

Precis som det var förr.

En mycket mysig och och välkomnande taverna med varm och hjärtlig stämning. Testa även deras rakopsimeni.

Den, å sin sida, får dig att dansa hela vägen hem ;)  Missa inte!

Taverna Choreftiko - som får dina smaklökar och sinnen att dansa ;)


Sevärdheter och stränder i tholaria

Sevärdheterna i Tholaria tycker jag är - förutom byn i sig självt - mer av det sinnliga slaget. Det är de vackra gränderna, den fina utsikten och känslan av glädje  du får här som är det väsentliga. Bara att vandra runt och uppleva atmosfären är faktiskt upplevelse nog. Gör också gärna ett besök i den fina kyrkan om den är öppen.
Nedanför Tholaria ligger Mikri Glifada beach. Den når du genom att vandra en bit genom ravinen med samma namn. Stigen är både "klippig" och brant så om du ska gå dit rekommenderar jag att du har erfarenhet av dylika vandringar, bra skor, rejält med vatten och fulladdad mobil - helst även sällskap. Stranden ligger skyddat och består av klappersten. Här finns inga faciliteter.

Å andra sidan, det är ju så nära ned till Egialis fina strand och blir du dåsig av solen inför tillbakafärd så kan du alltid ta bussen.


Langada -  byn med traditioner

Langada är den största av de tre byarna kring Egiali ocn i mitt högst personliga tycke, den allra vackraste (och det säger inte lite med tanke på hur fint det är i de båda andra). Den är precis som Amorgos övriga byar, fylld av smala gångar och gränder som går upp, ned, kors och tvärs mellan vitkalkade hus och blå fönsterluckor. Här finns bland en hel del annat, ett kafeneio, ett mysigt torg, supermarket, kyrkor (förstås) och en fin liten bar. Du kan som sagt gå upp hit från Egiali på åsnestigen. Buss går från Egiali och naturligtvis kan du ta dig hit med eget fordon även om själva byn är helt bilfri. Två parkeringar finns utanför. En nedanför byn och en i jämnhöjd med torget. Det är också där som busshållplatsen ligger. 

Detta är en by som håller på sina traditioner och chansen är stor att du möter en packåsna eller två inne i gränderna. 

Typisk Langadagränd 

I början av byn (strax innan parkeringen) ligger en vacker kyrkogård och på andra sidan vägen uppför en trappa finns det fina lilla kapellet Agia Triada. Agia Triada "hänger" (precis som det mer kända klostret) längsmed en klippvägg och utsikten här uppifrån över dalen är slående vacker. Den byggdes mest troligt någon gång under den period som Amorgos härjades av pirater och fungerade då som ett  gömställe undan desamma.

Utsikten från  kapellet Agia Triada

Ena sidan av byn balanserar på kanten till en ravin som finns mitt emellan Langada och Tholaria. Nere i ravinen hittar du den uråldriga och obebodda (hur pass obebodd den är egentligen är svårt att svara på (flera av de uråldriga husen renoveras i skrivande stund) byn Stroumbos. Första gången jag kom till Langada så tänkte jag att om Tholaria är lite som "busungen" så är Langada  den ordentlige och mer strikte storebrodern. Byn är (kanske framför allt var för några år sedan) också mycket riktigt mer religiöst orienterad samt traditionell än de övriga. Det börjar förvisso förändras alltmer då nya tavernor har startat upp i byn sedan dess, ung ersätter gammal osv.

Mysiga 25 raki (bilden är från då det fortfarande hette Feggari)

Det finns även en hel del tavernor i Langada och alla är bra (av dem jag ätit på) men jag vill verkligen rekommendera 25 Raki (vid torget). På 25 Raki (hette tidigare to figgaro) har de, förutom mängder med goda mezerätter, ofta livemusik och många gånger dansar gästerna på torget. (Huruvida det beror på om de gjort som namnet antyder och druckit 25 raki eller inte låter jag vara osagt.)
Koumbara har takterass, mycket god mat och trevlig miljö. Koumbara ligger inte vid torget. För att hitta dit får du gå ned lite i byn.


Utsikt från Potamos.
Jag har varit på Amorgos alla årstider utom på vintern. Våren är tveklöst den allra vackraste perioden. På bilden ser du Egiali nere vid havet, till höger uppe i bergen, ser du Tholaria

Potamos - byn med utsikt

När du kommer med färjan till Egiali och tittar upp åt höger så ser du en by högt däruppe. Det är Potamos. Går du upp i backen ovanför Egiali och svänger till höger så ser du en lång, bred trappa som slingrar sig mellan bostadshusen. Fortsätter du uppför den så kommer du först till nedre Potamos och sen till  övre. Du kan förstås även köra upp hit om du tar vägen nedanför Sunset Boulevard mot Chora. Efter en kort bit på den svänger du av åt vänster. Ett besök på restaurang Kamara i Potamos rekommenderas.   

En solnedgångsmiddag på Kamara är nästan ett måste. 

Det finns även mycket fina studios att hyra i Potamos för den som vill bo lite utanför Egiali men ändå ha allt på nära avstånd.


vandringar från potamos

Potamos är starten på flera vandringar. Bland annat den till Asfondilitis och till klostret och Chora. (Följer du åsnestigen hela vägen till Chora så passerar du de andra två.) Du kan läsa mer om hur det gick när vi skulle vandra till Asfondilitis på min blogg. Ibland blir det helt enkelt inte som man tänkt sig.


kato meria

i Kato Meria finns ljuvliga Mouros beach bl.a

Jag blev nästan chockad över det platta landskapet när vi kom till Kator Meria första gången

Första gången jag kom till Kato Meria var andra gången jag var på Amorgos. Min uppfattning då var fortfarande att i princip hela Amorgos bestod av bergstoppar och djupa dalar. Vi gjorde en utflykt och åkte runt hela ön. När vi kom fram till Kato Meria så slängde jag en blick ut genom sidofönstret och fick nästan en chock. Landskapet var ju så gott som platt! Det var som att vi kommit till en annan ö.

Den huvudsakliga försörjningen i Kato Meria är inte turism utan boskapsuppfödning, fiske och jordbruk. Det är inte så många turister som besöker detta område tyvärr. Jag tyckte det var roligt att se eftersom det utmärker sig från vad man, som turist, normalt sett stöter på på Amorgos.

Taverna Pirgos (bild: Marina Borg)

Byar i kato meria

Arkesini: 14 km söderut från Chora och är en av de äldsta bosättningarna på Amorgos. Skulle du få lust att bada när du är här så ligger Ammoudi beach närmast. Intill Arkesini ligger The Tower Of Agia Triada som är en av Amorgos mindre kända sevärdheter. Här finns även ett par pensionat (antar det bl.a har att göra med att det ständigt tycks pågå utgrävningar av tornet) så övernattningsmöjligheter finns. Intill Tower Of Triada ligger en taverna som heter Pirgos.

 

Vroutsi: En liten by som ligger vackert i Kato Meria. Härifrån startar vandringen till Ancient Arkesini. Mouros beach ligger inte långt från Vroutsi.


Kalofana: Byn är liksom de övriga, liten men naggande god. I Kalofana hålls varje år den 25 och 26 juli en panagiri (fest där man firar kyrkan eller helgonets namnsdag) till kyrkan Agia Paraskevis (namnet betyder  heliga fredagen direkt översatt) ära. Det är en stor festlighet som lockar många besökare både från Grekland och resten av världen. 
Sevärdheter i Kato Meria är bland annat Ancient Arkesini som är en av Amorgos tre äldsta bosättningar och Agia Triada Tower. Du kan läsa mer om sevärdheterna här.

Till de mer kända stränderna i Kato Meria hör exempelvis Kalotaritissa men det finns fler. Den mer äventyrliga stranden, Mouros Beach tex. Stränderna på Amorgos kan du läsa mer om nedan.


Stränder på amorgos

I egiali

Bystranden

Fin och mycket lång strand som ligger mitt i byn. Den består av pulverfin, ljus sand. Inga solstolar och parasoll att hyra på stranden. Om du  ändå vill ha det så finns det i så fall på några av tavernorna samt på beachbaren som ligger på krypavstånd.  Naturlig skugga kan du få  om du  lägger dig under något av träden i början eller slutet av stranden.
Relativt långgrunt. Lite rolig kuriosa är att den del av stranden som ligger längst bort (den som ligger mot den höga klippan) heter Fokiotripa. Fokia betyder säl på grekiska och just denna del var full av sälar för länge sedan.


Levrossos beach

Min favoritstrand i Egiali. Pulverfin sand med klart vatten och fin botten. Förr i tiden höll nakenbadarna till här men det har förändrats sedan stranden blivit mer befolkad. Inga solsängar eller parasoller på själva stranden men det finns på Petradi beach bar som ligger lite ovanför och till vänster om du står med näsan mot vattnet. 

Jag rekommenderar att du gör ett besök på Levrossos beach tavern som ligger ovanför stranden. Du kan inte missa den. Titta uppåt på din högra sida när du står med näsan mot vattnet. De har -förutom en fantastisk utsikt - även mycket god mat och en "laid back" och mysig miljö. 
Det är lätt att hitta till Levrossos från byn. Promenaden tar ca 20 minuter och du går uppför klippan vid den del av stranden i Egiali som kallas för Fokiotripa. Dvs snett under Egiali Hotell & Spa. Du följer stigen som går längsmed klippkanten hela vägen och så vips! så kommer du till stranden.
Hit kan du åka badbåt  i högsäsong. Du kan även åka bil men då får du ställa bilen på parkeringen ovanför stranden och gå ned via trappor. Är du väldigt höjdrädd (det är inte alls jättehögt men stigen går i början ganska så nära klippkanten) kan du även gå bilvägen.

Psili Ammos 

Fortsätter du gå efter Levrossos längsmed stigen så kommer du till Psili Ammos. Stranden består av sand och är o-organiserad. Badbåten går även hit men tala om för kaptenen att ni vill gå av vid Psili Ammos för säkerhets skull.

Badbåten

Avgår från den lilla kajen i byn (bryggan du ser från bystranden) var 20:e minut under högsäsong.


Agios pavlos beach

Ca 5 km från Egiali. Det är strandtungan du ser uppifrån  vägen. Uppifrån ser den nästan vit ut men väl på stranden är de små stenarna mer ljusgrå i färgen. Bredden och delvis även formen på denna strand, förändras lite från år till år beroende på hur skonsamma havets vindar varit mot den under vintern. Du kan ta buss hit från Egiali och Chora men får då gå ned till stranden längsmed en bilväg. Kör du bil så finns det en parkering alldeles ovanför.
Från Agios Pavlos går en båt till ön Nikouria (som du också kan se på bilden). Nikouria har ett par stränder.
(Jag har inte varit på Nikouria någon gång ännu, det är ett av äventyren har jag kvar att göra på Amorgos.)


Stränder  i katapola

De två "bystränderna"

Inne i Katapola finns två "bystränder". Den ena längsmed den lilla vägen nedanför Rachidi som ligger mitt emellan Katapola och Xilokeratidi. Den andra hittar du om du följer hamnpromenaden på Katapolasidan så långt du kan, till slutet av byn, efter Eleni rooms. De båda stränderna är - om sanningen ska fram - inte något särskilt men de duger för ett dopp.

Båda består av grus uppblandat med sand. Solsäng och parasoll finns på stranden längst bort, på stranden längsmed vägen finns endast parasoll.

i Xiloratidi ligger den lilla stranden Nekrofateio beach. Den består av klappersten och ligger vackert nedanför den stora kyrkan som ligger precis vid vägen om du går ut ur byn och åt Maltezihållet. Du måste gå igenom en grind och över kyrkoplanen till en trappa. Se toll bara så de inte låser grinden innan du går hem ;)


Maltezi och plakes

Maltezi är mycket fin strand med en mysig "vibe". Själva stranden består av fin sand och där finns en liten kantina med enklare rätter som är öppen under säsong. Solstolar och parasoll finns men även de under säsong. Sist jag var där fanns det även rejält med plats att lägga ut sin egen handduk på.
Badbåt går var 20:e minut från Katapolasidan (när jag åkte med den sist så kostade det 3 euro.
Det är några år sedan så priset kan ha ändrats.)

Vattnet är klart och rent och stranden ligger vackert i en bukt med berg runt omkring.  Det brukar bli mycket folk på eftermiddagen, så kom gärna på morgonen om du vill ha det lite lugnare.
Du kan även promenera hit från Xilokeratidi.

Plakes

Plakes är ett klippbad med fina klippor. Vattnet är klart men djupt. God simförmåga krävs. Ingen skugga eller kantina på plats så ta med dig vatten. Badbåten från Katapola går även hit på samma rutt som till Maltezi.


st panteleimon beach

Agios Panteleimon är en liten kyrka som ligger vackert ute på en udde i vattnet. Du ser kyrkan redan när du är på Katapolasidan. För att komma hit så går du genom Xikoleratidi och ut på udden. Runt kapellet finns flera fina klipphällar att ligga och sola på (att föredra framför den smala och steniga strandremsan som ligger efter kyrkan).


Nära Chora

Agia Anna

stränderna vid Agia Anna 

Detta tycker jag är den absolut vackraste stranden på Amorgos. Men det beror på miljön den ligger i och inte på stranden (eller stränderna, det finns flera) i sig självt. Stränderna är små och består av klappersten. Det finns även klippor att bada ifrån. Vattnet är klart och rent. En trappa leder ned till den lite större stranden från parkeringen. Här finns inga solstolar eller parasoll och kom i tid om du vill ha en plats att lägga ut handduken på. Denna strand är utan tvekan Amorgos mest kända, mycket tack vare filmen "Det Stora Blå" (där kapellet föreställde huvudpersonen Jaque Mayols barndomshem). 


STRÄNDER I KATO MERIA

Utsikten från tavernan - notera särskilt grottorna

Mouros (kavos)

Det är inte stranden i sig som är vacker vid Mouros (eller Kavos som ö-borna själva säger) även om den är häftig och speciell. Men den lilla bukten (om man kan kalla det för en bukt, flik av havet snarare) som den ligger i är vacker så det förslår. Längsmed bergsidan som kantar den finns flera grottor du kan simma in i vid lugnt väder. Vattnet vid Mouros är väldigt rent. Faktum är att det sägs att det är det renaste vattnet runt hela Amorgos. Dessutom är det kristallklart och knallblått. Mouros lämpar sig väl för snorkling pga de många klippor som finns här.

Ovanför finns en taverna/café som ger vackra vyer över havet.

Stranden

"Trappan" till stranden (på slutet får du klättra lite)

För att komma till stranden måste du parkera ditt fordon på parkeringen ovanför och sen gå ned via en stig/trappa. När du närmar dig stranden innebär det att du måste kliva/klättra lite över stenar och mindre klippblock. Men no worries, det är enkelt att ta sig ned. 
Buss går i högsäsong och kräver ett byte i Chora oavsett om du kommer från Katapola eller Egiali.


Kalotaritissa

Kalotaritissa ligger inte långt från den pyttelilla byn Vroutsi. Sandstrand med solstolar och parasoll finns samt en liten kantina. Buss går hit i högsäsong. Båt går  från Kalotaritissa till den lilla obebodda ön Gramovousa som ligger intill,  där finns ytterligare två sandstränder. Båten går en gång i timmen.  

Kalotaritissa 


Sevärdheter på Amorgos

Förutom den storslagna naturen och de vackra byarna som får sägas vara sevärdheter i sig själva, så finns det en hel del att se på Amorgos.

SEVÄRDHETER I OCH INTILL CHORA

Det "hängande" klostret

Panagia Chozoviotissa

Utsikt från Klostergården

Amorgos absolut största och mest berömda sevärdhet: Panagia Chozoviotissa (säg det snabbt sex gånger i rad om du kan) är ett måste att besöka när du kommer till Amorgos. Klostret stoltserar 300 meter upp på (eller ska jag kanske skriva längsmed?) en brant klippa och skådar ut över havet. Det ser ut som att det helt sonika har hängts upp på några spikar på klippans framsida.

Här har det funnits sedan år 1017 om än inte från början i samma konstruktion det har idag (mer om detta nedan).

Klostret är 40 meter högt och fem meter brett och består av åtta våningar. Det är Greklands näst äldsta kloster och dedikerat Jungfru Maria som är Amorgos skyddshelgon. 

Trappan upp består av (i runda slängar) ca 280 steg men jag kan lova att varje trappsteg är väl värt.

Till en början ser du klostret bara som ett litet frimärke högt däruppe men ju närmre du kommer, desto mäktigare blir det. Du har dessutom en vacker utsikt över havet som följer dig hela vägen upp.

Att besöka detta kloster är en mycket speciell upplevelse. 

Här kan du ana en del av trappan upp till klostret

Hur i all världen kom det sig att man kom på att bygga ett kloster just här, på en plats som även för oss idag ter sig helt omöjlig att bygga på?

En av berättelserna är att några fåraherdar fann en ikon vid Agia Ana. Genom en uppenbarelse instruerade Jungfru Maria  fåraherdarna att bygga ett kloster på den plats där de skulle finna en järnmejsel. Järnmejseln hittades inkilad i klippan 300 meter över havet. Man byggde då först en liten kyrka med stentak i skrevorna i berget och därtill några tillhörande små klosterceller. En annan men snarlik historia gör gällande att man efter att ha hittat ikonen vid Agia Ana  först började bygga klostret ca 250 meter lägre än vad det ligger idag men att det blev förstört av okända krafter en kulen natt. Byggarbetaren/fåraherden bad då Jungfru Maria om ett tecken om var hon ville att klostret skulle byggas. Nästa dag hittade han alla sina verktyg tillsammans med järnmejseln som var fastkilad på den plats där klocktornet står idag och började så bygga kyrkan med några tillhörande klosterceller. Man vet att denna del rekonstruerades år 1088 av Alexios I Komnenos som också nämns som grundare. Idag utgör denna (klostrets äldsta del)  klostrets katholikon (katholikon = den primära kyrkan i ett ortodoxt kloster) och järnmejseln finns sparad och bevarad inne i klostret.

Utsikten över havet från klostergården är hänförande vacker!

Som besökare i klostret bjuds du på psimeni raki även kallad rakipsimeni (Amorgos egna likör)  av munkarna. Drick den med vördnad för klostret är känt för att göra den godaste på hela ön. 

Varje påsk bärs klostrets heliga ikon runt i procession till de olika byarna på Amorgos. Alla som vill är välkomna att gå med (både turister och ö-bor.)

Klädkod: Både kvinnor och män ska ha axlar och ben täckta.Kläder finns att låna vid entrén. Ett tips till alla damer: Jag brukar ha med mig en sarong att lägga över axlar och armar om jag vill ha kortärmat.
Fotoförbud inne i klostret råder (framför allt vad gäller ikonerna). Att ta en bild ut genom fönstret (du kommer att förstå precis vilket fönster jag menar, väl på plats) brukar vara ok. Om du är osäker så fråga någon av munkarna.

Klostret håller öppet för besökare:

08.00 -13.00 samt 17.00-19.00. Observera att det är stängt mellan 13.00 - 17.00

Under juli och augusti kan det bli trångt så var gärna där så tidigt som möjligt.
Det finns en lite större vändplan nedanför klostret där du också kan parkera. Det är även där som bussen stannar.


AGIA ANNA

Agia Anna kanske inte kan sägas vara en sevärdhet i egentlig mening men det är definitivt en upplevelse. Dessutom spelades flera av scenerna  i "Det Stora Blå" in här. I filmen är kapellet - huvudpersonen Jaque Mayols - barndomshem.Dessutom spelades många av dykscenerna in utanför Agia Anna och nedanför klostret. Filmen satte, inte bara Agia Anna, utan hela Amorgos på turistkartan. 
Inte långt från klostret (på gångavstånd) ligger det, med sitt vita lilla, knubbiga kapell och klara vatten. I en miljö som är så vacker så det gör ont i ögonen.

Vackra vackra Agia Anna!

Står du med näsan mot havet och tittar snett till vänster kan du skymta klostret högt däruppe. Nedanför glittrar det klara, djupblå vattnet. Ovanför Agia Anna finns en kantina med några stolar och bord. Här har jag suttit många gånger och blickat ut över havet och den stora klippan. Utsikten är milt sagt meditativ.
Buss: Några av turerna som körs till klostret dagligen går också ned till Agia Anna. Hållplatsen finns vid parkeringen och där ligger även kantinan..  

Läs mer om stränderna i Agia Anna här

Ser du den vita sockerbiten som ser ut att klättra på den lodräta klippan?
Det är klostret sett från Agia Anna.Sent på eftermiddagen hamnar de båda i skugga. 


ARKEOLOGISKA MUSÉET

Det arkeologiska muséet visar bland annat fynd från utgrävningar från Minoa och Ancient Arkesini.
 Muséet ligger i en vacker venetiansk byggnad. Det så kallade tower of Gavras som byggdes på 1600-talet.

Öppet på sommaren: 8:30-15:30 varje dag utom tisdagar.
Inträdesavgif: 3€


väderkvarnarna ovanför chora

Väderkvarnarna  ligger vackert på en bergskam bakom det övre torget och vakar över Chora. Under tidigt 1900-tal ska det ha funnits 18 väderkvarnar här som försörjde invånarna i Chora med mjöl. En av dessa ägdes av klostret Panagia Hozoviotissa. Den, liksom flera av de övriga finns inte kvar idag tyvärr men de som finns påminner om en annan tid. Några av väderkvarnarna har renoverats på senare år och en av dem är öppen för allmänheten.

Under 300 år fick Amorgosborna sitt mjöl från väderkvarnar utspridda över ön. Den sista väderkvarnen på Amorgos togs ur bruk så sent som på 1970-talet. 

På väg upp till juvelerna i drottningens krona ;)

När jag var där fick jag det till nio väderkvarnar sammanlagt  men i efterhand fick jag informationen att de ska vara elva till antalet. Du får helt enkelt räkna dem själv när du är på plats ;)

Om du inte är intresserad av väderkvarnarna så kan du ändå gå hit för den häftiga utsikten. Åt ena hållet ser den ut så här...

...och åt det andra hållet så här

Det finns även ett kluster av väderkvarnar ovanför Langada och om du är intresserad kan du vandra dit. Var försiktig, det blåser hårda vindar där uppe. Likaså vid väderkvarnarna i Chora (annars skulle de ju inte stå där de gör vetja.)


FOLKLOREMUSÉET

Muséet visar hur folket på Amorgos levde förr i tiden. Det ligger i en historisk byggnad bakom katedralen Methropolis i Chora. Huset tillhörde en gång en soldat som sedemera stupade i Frihetskriget mot Ottomanerna.
Öppet sommartid:

10:00 till 13:00  och kvällstid 19:00 till 22:00


Profitis Elias

PROFITIS ELIAS

Hela Amorgos för dina fötter, din syn och din själ.
Denna fantastiska plats når du efter viss ansträngning. Läs mer om Profitis Elias här.


SEVÄRDHETER I KATAPOLA

 

Amorgos botaniska park - en oas i oasen

Mysigt och fridfullt ställe där du kan se den flora som är typisk för Amorgos. De har filmkvällar och musikframträdanden så håll utkik efter deras program. Amorgos är känt bl.a för sin rika fauna vad gäller örter och kryddväxter. De erbjuder vegetarisk frukost/brunch och gör drinkar som du kan köpa i deras mysiga bar. Deras chokladkaka med banan kan jag bli sugen på lite titt som tätt. Den är jättegod!
Det är en ren fröjd att besöka denna lilla oas. Ligger uppe i gränderna i Katapola. Från deras shop kan du  köpa med dig ätbara souvenirer hem, allt gjort på organiskt odlade råvaror och till hyfsade priser dessutom.
Öppettiderna varierar beroende på säsong så kolla upp vad som gäller när du är på plats.

Amorgos Botaniska Park - En oas i oasen


Antika minoa

Minoa måste nämnas trots att jag själv inte varit där ännu. Minoa är en historisk sevärdhet som ligger högt upp på en kulle ovanför Katapola. Kullen heter Moundalia. Utgrävningar har påvisat mänsklig aktivitet på Moundalia så långt tillbaka som från1200-talet f.Kr till 400-talet. 

Här har bland annat en gång funnits  en kraftig försvarsmur som omgav  Minoas alldeles egna Acropolis, ett tempel, helgedomar, ett gymnasium m.m. 

Du kan vandra till Minoa från Katapola. För den som inte vill ha träningsvärk så går det också att åka bil dit.
Struntar du i träningsvärken, så ta med ordentligt med vatten och något som skyddar huvudet mot solen.

Arkeologiska muséet i Chora visar bland mycket annat även fynd från Minoa.


SEVÄRDHETER I KATO MERIA

 

Agia Triada Tower (bild Marina Borg)

agia triada tower

Kärt barn har många namn. Detta torn kallas även för Hellenistic tower eller det mer familjära "Vassilis Tower".

Det ligger nära byn Arkesini. Tornet är byggt på 400-talet fKr under den hellenistiska perioden och byggdes till skydd för invånarna i Ancient Arkesini. Från tornet kunde man hålla god vakt och utkik över nejden för att snabbt sikta eventuella angripare.
Under tidig modern historia (fr 1500-talet och framåt) har det sedan runtom tornet byggts till bland annat en olivpress, vattencisterner (där man samlat regnvatten) en ugn m.m.  Jag tycker det är fascinerande att området har haft så många olika men viktiga "uppgifter" under olika tidsepoker och att det fortfarande är så välbevarat. Utgrävningar sker lite till och från på platsen.
Öppet för besök under sommaren
08.30-15.00  utom tisdagar. Inträdet är gratis.
Vintertid sker eventuella besök endast efter kontakt med Ephorate of Antiquities of Cyclades and the Amorgos Archaeologists.


OLYMPIA 

Skeppet Olympia gick på grund i Livadiabukten en stormig februaridag 1980 och här har det legat sedan dess.

Kaptenen försökte söka skydd mot stormen längsmed Amorgos kust men misslyckades att lägga ankare på grund av de höga vågorna. Istället förde vindarna skeppet in mot klipporna där hon förliste. (Alla ombord överlevde tack och lov.)

Sedan hon gick på grund så har Olympia blivit gammal, rostat sönder och till slut gått mitt itu men det är fortfarande en speciell plats att besöka. 

I Luc Bessons "Det Stora Blå" kan du se Enzo (Jean Reno) rädda en dykare som "fastnat" inne i skeppet. Sedan filmen kom så är Olympia en av Amorgos stora sevärdheter.

Du når Livadiabukten om du går ned från vägen som leder till Kalotaritissa, spetsen av skeppet syns uppifrån vägen. Det är en lätt promenad på en ca 1 km lång stig ned till vattnet.


Vandringar på Amorgos

Nedanstående är endast ett litet axplock av alla de vandringar som går att göra på Amorgos. Det finns ett väl utvecklat system av åsnestigar med storslagna vyer över havet och de närliggande öarna.

Tänk på att hålla dig till de uppmärkta stigarna och som vid alla vandringar överallt i Grekland, så gäller: Ta med vatten, skydda huvudet mot solen och snälla, få inte för dig att trava iväg på en längre vandring i svårare terräng i flip-flops. Med andra ord; använd ordentliga skor. Se till att ha fulladdad telefon och om du går ensam, meddela personalen på hotellet och andra var du ska gå och vilken väg du planerar att ta. Vissa vandringar är betydligt lättare än andra förstås och då behöver du kanske inte vara fullt så rustad som jag beskriver ovan. Men olyckor har skett bl.a för att vandraren inte följt ovanstående.

I allt övrigt, det är en härlig upplevelse att vandra på Amorgos och personligen tycker jag att det är det bästa sättet att uppleva öns  sanna själ. 
Så lär känna hennes vilda, vackra natur med respekt, insup varje minut och NJUT!


Vandringar från langada

Agios Theologos

Från Langada kan du gå den  lätta  och mycket fina vandringen till det bysantinska klostret Agios Theologos. Att sitta utanför klostret och lyssna på den stora tystnaden som då och då endast bryts av pinglandet från en getklocka, är en lisa för sälen.

Denna vandring är lättvandrad och vacker (särskilt vacker är den på våren då vallmo och kamomill blommar och gräset fortfarande är grönt) och rekommenderas även till nybörjare. Denna kan du absolut gå oavsett höjdrädsla. Det finns inga branter längs vägen. 


langada-tholaria

Vackra vyer 

Fina möten längs vägen

Langada sett från stigen mot Tholaria

Du kan även gå till Tholaria från Langada på en åsnestig längs kanten av ravinen. Den är även det en av de lättare vandringarna. Längs denna stig stöter du garanterat på åsnor. Vandringen tar ca en timme och nedanför i ravinen alldeles efter Langada har du Stroumbos. Underbara dofter från örter och vackra vyer längsmed hela vandringen utlovas. Svårt att gå vilse då du ser de båda byarna från stigen och om de försvinner ur sikt för någon minut så dyker de snart upp igen.


Från Langada till Stavros

Vandringen till Stavros är absolut inte för den som lider av höjdskräck. Den sista biten stupar det 700 meter rakt ned i havet på din ena sida om en smal stig och på din andra sida har du en bergsvägg precis intill stigen. Amorgos drabbas av tät dimma på höjderna med jämna mellanrum under dagen, så se till att den passerat innan du går. Du går först samma stig som den till Agios Theologos, därefter svänger du av till höger. Det är skyltat var du ska svänga.
Jag har inte gått denna vandring själv men många jag känner har gjort det och de flesta av dem kommer tillbaks lite bleka om nosen men lyckliga. Vyerna är extremt vackra förstås.


Profitis Elias

Jag har, sedan den första gång jag satte min fot på Amorgos (2012) velat göra denna vandring. Inte förrän 2021 blev det äntligen av. När jag nådde toppen var jag nästan gråtfärdig av lycka. Som jag väntat på detta! Och jag kan lova dig att vandringen dit och de fantastiska vyerna på toppen var värd varenda minut av väntan. Här uppe blir Amorgos storslagenhet och kraft så tydlig. Majestätiskt sträcker hon ut sig åt först det ena hållet, sedan det andra. På alla sidor om henne glittrar det djupblå havet.
Profitis Elias ligger 699 meter över havet. På ena sidan av kapellet stupar det ca 700 meter rätt ned. Det blåser ofta här så var försiktig om du närmar dig kanten ;)

 

Vänder du dig om i början av vandringen så ser du några av Choras  väderkvarnar från ovan 

Vandringen hit är vacker hela vägen och den startar en liten bit utanför Chora vid ett litet hus (tror det är en gammal svinstia men är ej säker). När du vänder dig om ser du, efter ett tag,  Chora från ovan. Efter ytterligare ett litet tag ser du även Katapolabukten. Och till slut ser du hela ön. Stigen är väl utmärkt med små uppbyggda stenrösen och du kan nå toppen från två olika håll. Det lättaste hållet är den väg där du inte behöver hoppa så mycket mellan stenarna på slutet för att nå toppen. Men den stigen har många taggiga buskar som på våren är små och lätt överkomliga. I september är de dock ganska så stora så av den anledningen tog vi den andra vägen. 

Kapellet är öppet så du kan gå in och titta på de fina freskomålningarna.


TILL katapola

En enkel och vacker vandring går från Chora till Katapola.  Den är ca 5 km lång. Du kommer att passera Millies på vägen ned och här ligger flera fina brunnar. Förr i tiden låg det en keramikverkstad här.


Queens walk

En ca fyra timmar lång vandring som går från Chora till Egiali via klostret och Asfondilitis. Jag har aldrig gått den och kan dfr heller inte säga så mkt om den annat än det jag hört andra berätta. Och det alla säger är att den är förvisso lite jobbig att gå men vacker och inte särskilt svår. Som alltid: Ta med vatten, gå helst inte ensam, skydda huvudet, ha rejäla skor och meddela ditt hotell vart du vandrar och vilken väg du ska ta dit.


Från Egiali

Stigen upp till Langada från Egiali är lätt sluttande uppför och mycket lättvandrad

Till Langada

Flera fina vandringar utgår från Egiali. Vill du bara ta en enkel promenad kan du gå upp till någon av byarna ovanför. (Faktum är att alla vandringar sedan utgår från någon av byarna). Till Langada går det en fin åsnestig som du når om du går ut på bilvägen som leder upp till Langada. Följ vägen rakt fram en bit tills du ser att den svänger upp åt höger och där det är skyltat Langada. Precis innan svängen tar du av på en åsnestig som går hela vägen upp. Till Tholaria går det också att gå på en gammal stig men sist jag gick den var den ganska så övervuxen på sina ställen. Till Tholaria går det fint att gå längs bilvägen. Om du går efter mörkrets inbrott så se till att använda en ficklampa (du har förmodligen en på din telefon).


Sista delen av stigen till Tholaria var fin och lättvandrad

Till Tholaria

Det går en stig från Egiali som börjar alldeles efter där du ser brunnen på bilderna nedan. När jag gick den sist så var den ganska så övervuxen den första delen och lite svår att följa. Jag har sedan dess alltid gått bilvägen upp så hur stigen är idag vet jag inte. Bilvägen ger även den fantastiska vyer över Egialibukten. Kanske tom finare än de vyer du får via stigen. Om du går efter mörkrets inbrott, ta med en ficklampa eller använd lampan i din telefon.

Fina vyer även från bilvägen 


Dalen bakom Egiali

En mysig promenad  men som knappast  kan kallas för vandring i den bemärkelsen, är den som går i dalen bakom Egialis bycentrum. Flackt landskap med grusväg och stundom asfalt som lämpar sig utmärkt för jogging om du inte vill springa i backar. Det är bara att gå upp ovanför strandpromenaden och sen över vägen. De små vägarna går lite i kringelkrokar. För att komma till brunnen ovan tar du till vänster om du står med näsan mot dalen. Fortsätter du en bit till på stigen förbi brunnen så hittar du starten på stigen upp till Tholaria. 


Dyka på amorgos

Det är inte bara ovan havsytan som Amorgos är ett spännande och vackert resmål. 
Amorgos har ett intressant liv även under havsytan (det är ju inte för inte som "Det Stora Blå" spelades in just här) med gamla skeppsvrak, grottor och kristallklara vatten. Passa på att utforska en del av det när du är här. 

Amorgos diving center i Egiali anordnar kurser både i dykning med tuber och i fridykning. Dykcentret gör mycket för den ekologiska miljön i vattnen runt Amorgos. Om du önskar bidra till deras miljö-arbete så gör ett besök där och lämna en donation på frivillig summa. De utför ett viktigt jobb för det marina ekologiska systemet och för rena vatten. Tips! Om någon i sällskapet fyller år under er resa, donera då en summa till dykcentret i personens namn och ge som present.


Lilla "Skopan" i egen hög person

TA DIG TILL AMORGOS och Lite praktisk info

Färjor och flyg

Flyg till Santorini och vidare: Ingen flygplats finns på Amorgos men du kan flyga till Santorini och ta en snabbfärja till Katapola därifrån. Resan tar ungefär en timme och en kvart.  Du kan också åka med den lilla färjan Scopelitis (Skopan) som går en gång i veckan (på söndagar) från Santorini till Katapola. Den trafikerar även Ios längs vägen men tar lite längre tid (ca fem timmar). Är det fint väder är det härligt att åka med lilla "Skopan" men om det blåser blir det gungigt eftersom färjan är liten (den är trots det både en passagerar och bilfärja).

 

Från Athen (Pireus): Catamaraner och Stora Blue Starfärjor går från Pireus och angör omväxlande (beroende på veckodag) Katapola eller Egiali. Ska du bo i Egiali men färjan angör Katapola (eller vice versa) så hör med din värd om inte hen kan hämta upp dig vid ankomst. Annars kan du ta en taxi. Hyrbilsfirmor frinns förvisso i både Katapola och Egiali. Blue Star är ett säkert kort även när det blåser en del. Från Pireus tar resan mellan 5,30 och sju till nio timmar (beroende på hur många och vilka öar färjan trafikerar på vägen). Catamaranerna tar vanligtvis ca fem timmar men kolla upp detta innan. Reser du runt den 15 augusti bör du förboka båtbiljett eftersom det är en stor högtid i Grekland och många fastlandsbor åker ut till öarna. Jag tror det kan vara klokt att förboka även om du kommer i mitten av juli till mitten av augusti.


Från Naxos: Naxos ligger nära Amorgos och kan sägas vara något av ett nav för färjetrafiken i kykladerna. Du kan enkelt ta en anknytningsfärja härifrån till Amorgos. Likaså från Mykonos.
Anknytning med Dodekaneserna: På lördagar går en färja från Rhodos under sommarmånaderna. Det går även färjor mellan Astypaleia och Egiali ett par gånger i veckan (Astypaleia är en av grannöarna trots att ön hör till Dodekaneserna) vilket kan vara bra om du vill ta dig från den delen av Dodekaneserna till Kykladerna.

Boende

Kommer du i högsäsong och runt den 15 augusti  så förboka boende. Hör med din hotellvärd om hen kan möta upp vid färjan. 


Ja det var väl allt tror jag...

Jag önskar dig en trevlig resa till en ö som inte kommer lämna dig oberörd (det lovar jag). Vem vet, kanske ses vi där någon gång ;)