Sifnos storhet ligger inte i storleken (det är en rätt liten ö). Den ligger i så mycket annat. Den finns i kreativiteten (keramiken, maten och poesin), i den vackra naturen, den vänliga befolkningen, den mysiga och avslappnade stämningen, det klara rena vattnet, i alla byarna . Sifnos är känd för tre saker (om man bortser från öns skönhet och stränderna). Den goda maten. (Flera kända kockar från fastlandet har flyttat hit. En av kockarna som är uppvuxen på Sifnos har också givit ut en -i Grekland - mycket känd matlagningsbok.) Keramiken: Rolig och annorlunda sådan gjord av duktiga keramiker med keramikverkstäder på ön. Poesi. Sifnos kallas för The Poets Island för härifrån kommer flera av Greklands kända poeter. På Sifnos har det också funnits en skrivarskola en gång i tiden. poetry, cocking, literature, pleasure and pottery!

Byarna är alla olika till både utseende och atmosfär.  Kamares, den livliga hamnbyn med den långa fina sandstranden. Den lilla fiskebyn Faros med utsikt mot det vackra, vita klostret Chrysopigi. Vathy med sin breda, gyllengula sandstrand i ena änden och tavernor med menyer endast på grekiska i den andra änden. Platy Gialos, semesterbyn, huvudbyn Apollonia med sina många gränder och affärer. Och endast ett stenkast därifrån, tysta Artemonas med sitt lugn, sina vackra byggnader och kyrkor. Så har vi rustika Exambelos mitt på ön som - med sin autenticitet och sina väderkvarnar - vittnar om hur livet var förr på Sifnos.

Cheronissos med den vackra stora bukten vilken runt precis allt i byn kretsar. Kastro! Oändligt vackra Kastro där antika pelare och sakrofager har använts i de moderna byggnationerna som stöttepelare eller prydnader (alla antikviteter kan ju inte stå och mögla på ett gammalt museum menar jag (kan man nu dra nytta av dem så ska man väl göra det?)

Om du sen adderar mjukt rundade bergstoppar, dalgångar fyllda med olivodlingar, minst en fin strand i varje by (utom i de som ligger mitt på ön förstås) och på pricken 365 (ja, enligt dem på ön som jag frågat vill säga, jag har inte själv räknat dem) blåvita små kyrkor och kapell  så får du Sifnos.

Vykortsvackra, mysiga, vänliga och välsmakande Sifnos! 

Trots att det kommer stora turistskaror i juli och augusti (många skandinaver gillar Sifnos) så är det absolut inte en exploaterad ö. Berg och hav smälter samman till ett inbjudande landskap.

Buss går och den går till alla byar.

byar 

Det första jag gör är slå mig ned på en liten men fin, gammal bar och beställer det absolut godaste du kan dricka i Grekland. Färskpressad apelsinjuice.

Ett stort glas av det lysande solgula kroppselixiret placeras strax på det lilla runda träbordet framför mig. Jag ser mig omkring. Detta är min andra gång på Sifnos. Då bodde jag i Apollonia som är öns huvudby men nu skulle jag alltså bo i Kamares. Då kom jag i början av oktober och på den tiden innebar det också i slutet av säsongen. Men nu var det början av september och jag hade tagit färjan från Tinos med ett byte på Paros för att komma hit. Just nu väntade jag på min värd, Simeon, som lovat att möta mig vid färjan för skjuts upp till min studio.

Huvudgatan i Kamares

kamares

Kamares är Sifnos hamnby. Själva hamnen märker du inte särskilt mycket av då den för det första är liten, för det andra ligger den en bit nedanför själva by-centrum. Många väljer att bo i Kamares under sin semester och det är lätt att förstå varför. Här är liv och rörelse men för den skull inte för mycket av det goda. Från hamnen går huvudgatan upp genom byn. På ena sidan ligger de flesta pensionaten, två livsmedelsbutiker, moppe och biluthyrning och några restauranger.

Kamares med den fina sandstranden och den lilla byn Agia Marina på andra sidan bukten 

Deras uteserveringar ligger på andra sidan vägen intill havet. Högst upp på gatan från hamnen sett, hittar du biluthyrning, busshållplats, ytterligare pensionat och innan dess, en alldeles underbar Italiensk restaurang  som du kan läsa mer om här

Hotell och pensionat

Många av pensionaten ligger en bit upp från huvudgatan  (du kan nå dem både via trappor och bilgata) men det finns även flera på gatunivå samt alldeles ovanför stranden.

Kamares långa sandstrand

Lika lång som grund och med mjuk sand att borra ned tårna i, sträcker den ut sig till vänster om byn och hela vägen till Agia Marina på andra sidan om den stora bukten. Att kalla stranden barnvänlig vore en underdrift. Du får gå långt ut för att inte bottna. Solsängar och parasoll finns utställda i "öar" på stranden. (Inte alls för många utan alldeles lagom.)

Det finns stora områden där du kan breda ut dig och din handduk direkt på stranden om du föredrar det. Naturlig skugga kan ordnas om du lägger dig under träden. Flera caféer och restauranger ligger längsmed hela stranden samt även en gammal anrik bar som du kan läsa om här. Handlar du något att dricka där så är deras solsängar gratis. 

Här har jag brett ut mig minsann


Restauranger och tavernor i kamares

God mat i mysig miljö finns överallt i denna lilla hamnby.  Därför är nedanstående endast förslag eller goda exempel på var du kan gå och äta. Det kan liksom inte bli fel vart du än går. Till och med de små pita gyrosen är extra goda här. Alla (eller nästan alla) har de även bord och stolar på strandsidan vid vattnet och de som inte har det har istället fina uteserveringar i mysiga trädgårdar.

O Simos

En av de två största tavernorna i Kamares. Hit gick jag flera gånger. Ett trevligt och avspänt ställe med god och prisvärd mat. Grekisk vällagad husmanskost. Jag var på Sifnos i mitten av september och trots det var det kö vid 21-tiden (grekisk middagstid) här. Kommer du i högsäsong är mitt råd att boka bord eller komma hit tidigare.


meropi

Ligger nära O´ Simos och har mycket god grekisk mat. Samma här med köerna. Boka gärna bord om du vill äta vid grekisk middagstid. Det som är lite extra kul med Meropi är att de erbjuder traditionella grekiska rätter men ofta med en liten extra tvist.


lÄNGSMED STRANDEN

Lite längre upp längsmed den långa stranden ligger också flera trevliga ställen. Där kan du även hyra solstol och parasoll och vips så blir de till mer av en beachbar.

Lite lättare men goda och fräscha rätter serveras under trevliga och avslappnade former till bra pris.

Jag provade både Kyma, som ligger längst upp längsmed huvudgatan men med ingång från stranden och Syrma som ligger nästgårds med ingång både från huvudgatan och stranden. Jag åt några smårätter på båda ställena och allt var jättegott. Båda ställena ligger så nära busshållplatsen så det var enkelt att slå sig ned där med en kaffe eller lätt frukost i väntan på bussen.  Mysigt både på insidan och utsidan.

En hörna av det mer intellektuella slaget inne på mysiga Syrma


da  CLAUDIO

 Här åt jag middag flera kvällar. En av mina absoluta favoriter i Kamares.
Men det enda foto jag hade med mig hem är det ovan. Jag måste varit så upptagen av att smaska i mig deras goda mat så jag helt glömde allt annat. Man får förmoda att det, om något, är ett väldigt bra betyg till maten. Oavsett, det är en Italiensk restaurang med en mysig uteservering som ligger på höger sida från hamnen sett längsmed huvudgatan i Kamares. 

Mamma Mia så gott! säger jag bara ;)

gyrosstället med stort g...

...börjar på A och heter Avlemonas. Till och med snabbmaten är något alldeles extra på Sifnos. Jag har här ätit mitt livs godaste shish kebab i pitabröd och kan varmt rekommendera den. Gyrosen är väldigt god den med. Även Avlemonas har sin uteservering vid stranden där det är mysigt att sitta och se solen gå ned.


Old Captain 

Old Captains strandservering

old captain

"Come classy leave trashy" står det på skylten ut mot gatan. Skylten till trots är denna anrika gamla bar ett sansat och trevligt ställe. Solstolar och parasoll på stranden nedanför baren är gratis om du handlar något i baren. Bra 60-70-80 talsmusik på eftermiddagen (vilket gjorde mig omåttligt förtjust eftersom de spelade flera gamla "slagdängor" från min ungdoms glada Greklandsdagar) ;)


appolonia

Mitt på ön finns ett kluster av byar. Sifnos huvudby Apollonia är en av dem och ligger ca 5 km från Kamares. Back in the "good old days" dyrkades guden Apollo här och inte helt otippat har byn fått sitt namn efter honom. Det är här som huvuddelen av Sifnos åretruntboende befolkning bor.

Apollonia är en tyst och lugn by på eftermiddagarna då boende runt omkring har siesta. Byn lever däremot upp på kvällarna då det blir mer folk på gatorna och serveringarna fylls med liv och rörelse.

Fönsterluckor i olika färger pryder de vitkalkade husen. Vackert blommande bougainvilla klättrar längsmed väggarna och över flera av tavernornas uteserveringar finns tak av vinrankor. Apollonia är en mycket fin by med flera mysiga restauranger (återigen, maten är bra precis överallt på Sifnos), butiker, polisstation, apotek med mera. Byn är de fakto så traditionellt kykladisk så att den, tillsammans med byarna runt omkring, utnämnts till en sk "skyddad by". Den skyddade statusen gör att man inte kan ändra byggnadsstil hur som helst och det är troligtvis de flesta av oss mer än glada för. För vem skulle vilja förändra något så vackert?

Ett av pensionaten inne i Apollonia

Många väljer att ta sitt boende här istället för i Kamares eller Platy Gialos. Det är ingen dum idé, förutsatt att du inte saknar en strand precis intill. Jag har bott i Apollonia vid en av mina vistelser på Sifnos men jag föredrar att bo i Kamares. Dels pga närheten till stranden men också pga att hela atmosfären är lite mer "laid back" där.

Byn delas i två delar av ett torg där bussen till och från Kamares stannar men uppe i gränderna på vardera sida är det bilfritt och lugnt. Det är på torget du hittar apoteket och resebyrån bland annat. Det finns två busshållplatser och det är där du byter buss om du kommer från Kamares och ska vidare (vissa av turerna har även direktförbindelse). Läs mer om det här XXX 

Vinrankor blir till "tak" på flera av uteserveringarna i Apollonia

Så här folktomt är det förstås inte hela tiden.

Huvudgatan. I bakgrunden skymtar du den blå kupolen på kyrkan nedan.

Byarna mitt på ön ligger som sagt tätt. Från Apollonia kan du tex mycket enkelt följa den lilla gångvägen genom dalen som ligger nedanför och nå Kato Petali och Ano Petali (nedre och övre Petali). Artemonas är en annan närliggande by du lätt kan nå till fots från Apollonia. Läs mer om Artemonas här XXX

Sifnos har som sagt många kyrkor och även Apollonia har gubevars fått sin beskärda del. På bilden ovan ser du den vackra kyrkan Stavros. Den hittar du om du går till slutet av byn där bilvägen angränsar. Går du bara en liten liten bit till så kommer du till min absoluta favoritplats i Appolonia. Nämligen hit...

...vid trädet bortanför kapellet finns en underbar, stenbelagd plats med en liten pelare i mitten och utsikt över de båda Petalibyarna. Utsikten kan du se härXXX. Här brukar jag göra ett besök i lugnet och tystnaden när jag är i Apollonia för att  låta tankarna ha sin gång.


närmsta strand

Apokofto beach som ligger ca en km fågelvägen från Apollonia. Den ligger nära klostret Chrisopigi som du kan läsa mer om här XXX. Från klostret kan du sedan gå till stranden som ligger längs gångstigen mellan Faros och Chrysopigi. Ingen busshållplats finns intill stranden men tar du bussen till Chrisopigi är det nära att gå.

Det är en strand som till största del består av sand uppblandat med grus och där växer solskyddande tamarisker högst upp. Solstolar och parasoll samt en dusch för att duscha av dig saltvattnet finns också på stranden. Ovanför finns även en parkering. 
Å andra sidan, Kamares ligger bara fem km från Apollonia och har en lång fin sandstrand. Buss går ofta däremellan medan det inte går buss direkt till Apokofto. 

Bussar går kontinuerligt från Apollonia även tll de flesta av de övriga stränderna så du sitter inte i sjön oavsett om du hyr bil eller inte.


Korsningen Apollonia

Busshållplatserna i apollonia

Sifnos har mycket bra bussförbindelser och från Apollonia når du många destinationer på ön. (De du inte når från Apollonia när du från Artemonas precis intill). Jag nämnde tidigare torget som delar Apollonia i två delar.  Bussen som tar dig fram och tillbaks till Kamares stannar som sagt där. Men det finns en till busshållplats och därifrån tar du dig till i princip alla andra platser på ön. Den ligger vid en korsning, mycket nära torget. Kliver du av på torget så följ bara bilvägen runt hörnet och fortsätt gå en liten bit så ser du korsningen. Ovan en eventuellt överpedagogisk bild (du får förlåta, det är en yrkesskada). 


SEVÄRDHETER I APOLLONIA

Folkloremuseet

Muséet ligger på Apollonas huvudtorg (Heroon Square) och visar hur människor har levt på Sifnos genom olika tider  bland annat genom svartvita foton från det traditionella livet på ön. Det är ett litet museum med endast två utställningsrum. 

Öppet:  April - Oktober varje dag.

Kl: 9.00 - 14.00 samt från 18.00 till 20.00

Observera att museét har stängt för siesta från 14.00-18.00
Ta med kontanter till entréavgiften.

Tel: +302284033730

 


ARTEMONAS

Jag skrev ovan att Apollonia fick sitt namn pga av att man där (under antiken) dyrkade guden Apollon extra mycket. Om du smakar lite på namnet Artemonas, vilken gud eller gudinna tror du dyrkades där?

Nu har du allt fått tillräckligt med betänketid tycker jag.

Rätt svar är förstås Artemis. Under antiken fanns här ett tempel till hennes ära. Det låg på den plats där den stora kyrkan Virgin Mary of Kochi ligger idag. 

Artemonas är Sifnos näst största by och ligger ca 1,5 km från Apollonia, du kan enkelt gå mellan de två och du kommer knappt märka var den ena byn slutar och den andra tar vid. 
Det märks inte meddetsamma då du kommer till det stllsamma torget med den vackra väderkvarnen precis i början av byn men om du går en stund så märker du att de labyrintformade gatorna aldrig tycks ta slut. 

Fylld av kyrkor, vackra hus och tysta, trånga gator är det också den by som ligger allra högst på Sifnos. 

Kyrkan Virgin Mary of Kochi har tagit över platsen efter templet som stod här till Artemis ära. Gå in på kyrkoområdet och se om du kan hitta några rester av det gamla templet eller från svunnen tid.

 Den ena delen av Artemonas består av vita små kykladiska hus med platta tak (de samlar på så sätt upp regnvattnet) och den andra delen består av tjusiga stora hus med ännu större trädgårdar. På 1800 och 1900-talen  så var det i den delen som många av Sifnos mer välbeställda famljer bodde, såsom tex sjökaptener och annat tjusigt. Det är en mycket välbevarad och traditionell by, som precis som Apollonia, blivit förklarad "protected village" (skyddad by). Man tar hand om det traditionella i byggnadsstil och atmosfär i dessa byar och Artemonas är inget undantag.
Högst upp i utkanten av byn hittar du två väderkvarnar med fenomenal utsikt.

På vägen till väderkvarnarna ligger också två keramikverkstäder med tillhörande butiker. Sifnos Stoneware är den ena och den andra är Lembesis Ceramics (som är den äldsta på Sifnos). Du kan läsa mer om keramiken på Sifnos här XXX

Artemonasgränd 

BUSS TILL/FRÅN ARTEMONAS

Artemonas är den största bussknutpunkten på ön och de bussar du inte kan anknyta från Apollonia kan du ta från Artemonas. Busshållplatsen ligger mitt emot parkeringen, på torget i början av byn.  Buss går till Artemonas från nästan alla ställen på ön och skulle den mot all förmodan inte gå hela vägen, så kan du gå eller ta buss från Apollonia.


kastro

Fram till 1836 var Kastro Sifnos huvudstad. Kastro är en mycket speciell plats med en lång historia. Det har varit bebott i mer än 3000 år och från allra första början låg här endast en borg. Här blandas antika pelare och *sarkofager mitt bland gränderna med restaurerade hus i vitt och blått. Jag tycker det är en bra idé, istället för att låta alla dessa vackra antika klenoder stå och mögla inne på ett museum så kan de nu beskådas av alla. 

En av de gamla sarkofagerna. Länge trodde jag att detta var ett vackert marmorbadkar från antiken. Så var det nu inte. En sarkofag är nämligen en antik form av likkista. Vem vet, kanske spökar det i Kastro ;)

Det är lite som att hela byn är ett utomhusmuseum. Fyllt av smala gränder, uråldiga gångtunnlar och antika artifakter (såsom exempelvis urnor, sarkofager och pelare).Man har dessutom dragit nytta av de gamla pelarna och byggt en del av de gamla (om än inte lika gamla som pelarna) husen kring/på/under/över dem.

Även delar av den gamla slottsmuren har byggts in i bebyggelsen. Det syns framför allt på "baksidan" av kastro snett mitt emot den fina kyrkan som översatt till svenska heter "De sju martyrernas kyrka". 

Den ligger ute på den klippiga lilla halvön på Kastros "baksida" och tittar storögt upp på oss lustiga turister med kamerorna i högsta hugg medans vi går vilse i gränderna. Allt under förtjusta utrop av ohhs och ahhs. För vackert är det. Inte bara i själva byn utan även vyerna över havet. Tittar du på den andra sidan kastro (framsidan mot parkeringen sett) så ser du en dal och mjukt böljande bergskullar. 

Kastrogränd 1

Kastrogränd 2

Kastrogränd 3

När du går gatan som går längst ut så att du har havet och den lilla stenstranden nedanför på din högra sida så ser du många vackra vyer även innan du kommer till kyrkan. 

Den yttre vägen runt Kastro ger dig fantastiska vyer ut över havet.

Fortsätterdu gå på vägen du ser ovan så kommer du snart till en stig som leder ned till kyrkan.


Kastros gamla hamn och strand

Kastros gamla hamn heter Saralia och du ser den till öster när du går den yttre vägen runt Kastro. Stranden är grusig och stenig. Inte särskilt fin men den duger fint till att slänga sig i det stora blå efter en svettig promenad uppe i Kastro. På stranden ligger också två bra tavernor. Du kan gå via trappor ned från Kastro. Utsikten över den djupt blå viken uppifrån är så vacker!


SEVÄRDHETER I KASTRO

Å nu blir det historia och kultur! (Om du känner att du torkar ihop likt ett  vid blotta tanken så scrolla vidare).
SMen till er andra; Ser ni de två tvillingkyrkorna rakt fram på bilden?
Om du står på parkeringen och tittar ut över dalen så ser du dem garanterat (min bild är lite dålig).

De är fina att gå in i men egentligen ligger det historiska värdet i platsen snarare än i kyrkorna. Kyrkorna heter Agios Stefanos och Agios Ioannis Kalyvitis och en gång i tiden låg en mycket känd skola här som hette "Panagia Tafou" eller "Skolan av den Heliga Sepulchre" som den också kallades, som byggdes på 1600-talets mitt. Det var det första gymnasiet i Grekland som erbjöd fri (gratis) undervisning av den "högre graden". Skolan hade ett mycket gott rykte över hela Grekland och examinerade flera kända lärare och präster som sedan tjänstgjorde i landet. Bland annat Nikolaos Chrysogelos (1780-1858) som efter sin examen på skolan arbetade som lärare på densamma. Han ses än idag som "den grekiska nationens store lärare". Han var även en känd revolutionsledare under det grekiska frihetskriget mot Ottomanerna och blev sedan den första utbildningsministern i den moderna staten Grekland. Det var Nikolaos Chrysogelis som grundade det första utbildningssystemet och den utbildningsform som kallas "Peer Method Teaching" (den går mycket kortfattat ut på att eleverna själva är aktiva genom att lära ut till andra elever) och dess struktur i Grekland.


De sju martyrernas kyrka

Den lilla kyrkan ute på udden har blivit något av Sifnus signum och den kan stoltsera med att vara ett av den kykladiska ö-gruppens mest fotograferade objekt. Inte så konstigt. Den ligger väldigt vackert. Det går att gå ned till den från Kastro om du följer den branta men väl underhållna stigen/trappan som tar vid från gångvägen på baksidan av Kastro. Kyrkan är oftast låst tyvärr, fast här är det nog mer helhetsintrycket som är det vackra. Många gifter sig, både turister och ö-bor (inte nödvändigtvis med varandra gubevars), i kyrkan. 


arkeologiska museet i kastro

I hjärtat av av Kastro ligger detta museum i en tvåvåningsbyggnad. Det är ett litet museum och det tar inte mer än en timme att se och läsa om föremålen.(Tyvärr finns de flesta fynden från Kastro idag på Athens arkeologiska museum.)

När jag var där 2024 kostade det tre euro att gå in.

Det är öppet varje dag utom tisdagar.

För mer information ring +30 22840 31022


FAROS

Den lilla men levande fiskebyn Faros är först och främst liten men också mycket populär. Många Sifnosälskare håller Faros som sin favoritby. Det är en fin gammal fiskeby med två sandstränder mitt i byn och ytterligare en alldeles "runt hörnet". Fram till 1883 var detta Sifnos huvudhamn. Inte mycket vid den lilla kajen minner om det idag, tvärtom är det svårt att föreställa sig att båtar av större storlek har kunnat lägga till där någonsin. Vid kajen finns idag mest bara fiskebåtar. Där ligger de och guppar fridfullt i väntan på att få tuffa ut i vågorna för att föra dagens fångst iland.

Det är fint i Faros

Flera av pensionaten ligger på klippan mellan de två bystränderna.

Ett par mysiga tavernor ligger precis vid vattnet. Det ser nästan ut som om de byggt uteserveringen på vattenytan.

Stränderna i byn är fina och barnvänliga. De badsugna samen och annan segelbåt som ligger förtöjda i bukten.

Detta är den första stranden du kommer till i byn. Den heter för enkelhetens skull Faros beach och det är den mest "organiserade" av de två i byn.

Glyfos heter stranden som ligger längst bort i Faros men "längst bort" är då en sanning med modifikation. Byn är så liten så vi pratar meter mellan stränderna här ;)


STIGEN TILL CHRYSSOPIGI 

Denna stig är lättvandrad och bor du i Faros kan du enkelt ta din morgonpromenad här oavsett om du väljer att gå hela vägen till klostret eller inte så bjuder den på vacker utsikt. Jag  har i ärlighetens namn inte gått hela stigen men en del av den. Den börjar efter Glykos beach och slutar på Apokofto beach som du kan läsa mer om här XXX. Från Apokofto kan du sen gå bilvägen till klostret. Det är en populär stig så du lär möta många andra promenadsugna längs vägen.

Det finns en skylt i början av stigen från Faros


sevärdheter i närheten av faros

Precis som överallt på Sifnos är byn och stranden en sevärdhet i sig själv. Men en liten bit från Faros ligger det mycket vackra klostret Chrysopigi eller mer korrekt, Panagia of Monastery Chrysopigi.

KLOSTRET CHRYSOPIGI - EN AV SIFNOS STÖRSTA  SEVÄRDHETER

Det fullständiga namnet är Panagia Of Monastery Of Chrysopigi och stod färdigt år 1523. Klostret är Sifnos största sevärdhet och det ligger mycket vackert ute på en udde. Bländande vitt omgivet av klippor och havet. Inte långt från klostret ligger en fin sandstrand som du kan läsa mer om här XXX
Det finns även fina badklippor runtom men var respektfull om du badar här och bada inte toppless eller naken. Minns att detta är en helig plats för många Sifnosbor även om det inte är det för dig. Varje år hålls Sifnos största Panagiri (festival till kyrkans ära) här. Mer om den hittar du här XXX

Bild från klostergården

den stora festen till klostret och jungfru marias ära

Sifnos största festival hålls också mycket riktigt till klostrets ära på "ascention day" den fyrtionde dagen efter den grekiska påsken. Dagen brukar normalt sett infalla i slutet av maj eller början av juni. På eftermiddagen före den stora dagen förs en ikon som sägs utföra mirakel, via en procession (som består av tillresta troende, pilgrimer, Sifnosbor och andra) till kyrkan Agios Georgios i Kamares där en gudstjänst hålls. Därefter transporteras ikonen med båt till Chrysopigi medan deltagarna i processionen istället tar sig med bil eller vandrar - att gå iland vid udden där klostret ligger anses alltför farligt så färjan transporterar endast ikonen - till klostret där den tas emot med stor glädje av processionsdeltagarna och andra. Allt till livemusik framförd av kustbevakningens orkester/band.Direkt efter hålls ännu en gudstjänst och sedan börjar festligheterna. Man äter en riktig brakmiddag som består av traditionella rätter (och med tanke på Sifnos gastronomiska storhet vattnas det i munnen bara jag skriver om denna festival). På den fyrtionde dagen efter påsk (dagen efter) förs ikonen vidare till Kastro med en fiskebåt och därefter till huvudbyarna på Sifnos för att så småningom nå sin slutstation i Apollonia, närmare bestämt i katedralen Agios Spyrodon. (Om du vill delta i processionen så hör dig för närmare om var den startar det år du är där. Ikonens hemkyrka varierar från år till år.)

APOKOFTO BEACH

Det ligger en väldigt fin sandstrand nära klostret dit du lätt kan ta dig till fots eller med bil. På stranden finns två tavernor och en dusch att duscha av dig saltvattnet i, Parkering finns alldeles ovanför stranden om du kommer med bil. Åker du buss går du av vid hållplatsen närmast klostret.

Cheronissos

vathy

VAR SKA MAN BO?

Klicka här för att lägga till text.

STRÄNDER PÅ SIFNOS

Klicka här för att lägga till text.

MATEN

Ostbollar, särskilda rätter för Sifnos, 

Keramiken

Bussförbindelser

hur du kommer till sifnos

Klicka här för att lägga till text.